Tarinani

Olen Johanna, yrittäjä Tekstipaja Valon takana. Tekstipajassa autan asiakkaitani rakentamaan tekstejä, vuolemaan niistä sujuvia ja hiomaan pilkut paikalleen.

Kiinnostukseni sanoihin heräsi alle kouluikäisenä, kun opin lukemaan sisareni kannustamana. ”Saat karkin, jos kerrot, mitä tuossa lukee”, isosiskoni sanoi ja osoitti sinisen karkkipussin kylkeä. Olin viisivuotias, esikoulu alkaisi seuraavana syksynä. Kotona puhuttiin, että siellä sitten oppisin lukemaan. Mutta karkkipussi oli nyt tuossa, en voisi odottaa yli pitkän kesän. Pinnistelin ja ynnäilin kirjaimia mielessäni.

”Hyvää Makumaasta”, takeltelin hieman mutta minähän luin! Kirjainten salat selvisivät minulle kuin yhtäkkiä, ja sisareni palkitsi minut hedelmäkarkilla.

Näin aukesi portti sanojen ja tarinoiden maailmaan. Se tarkoitti tylsistymistä koulunpenkillä, koska tavaamisen tankkaaminen tuntui turhalta, mutta myös hyllymetreittäin houkuttelevia kirjoja kirjastossa. Kun vielä hoksasin, miten voin omalla kynällä loihtia sanoja paperille, alkoivat päiväkirjojen sivut täyttyä ja tarinoita syntyä kotimme ensimmäisellä tietokoneella.

Sittemmin kiinnostus kieltä ja tarinoita kohtaan johdatti opiskelemaan suomen kieltä ja kirjallisuutta yliopistoon ja työharjoitteluun kustantamoon. Valmistuin vuonna 2012 Helsingin yliopistosta ja suuntasin kohti kirjanystävän unelmien työpaikkaa: kirjastoa. Lähes vuosikymmenen johdattelin asiakkaita kiinnostavien kirjojen äärelle lukuneuvojana ja lukupiirien vetäjänä sekä osallistuin kirjaston asiakasviestintään.

Kirjastosta tein muutaman piipahduksen muihin töihin. Vuonna 2019 ilmestyi Tuomas Koljosen johtamistaidon opas Vastuutusjärjestelmä: paremman johtamisen käsikirja, jonka toimitin. Tarkemmin tästä kirjoitusprojektista voit lukea blogipostauksesta Haamuna tekstin takana

Tekemistäni ohjaavat tiedonjano ja uteliaisuus, jotka ovat johdattaneet opiskelemaan valmistumisen jälkeen niin kirjoittamista, psykologiaa, kirjallisuusterapiaa kuin yrittäjän ammattitutkinnon. Kaikesta aiemmasta on mukana jotakin Tekstipaja Valossa. 

Vapaa-ajalla ruokin kieltäni ja mielikuvitustani lukemalla paljon. Avaan lukukokemuksiani Kirjakimara-blogissani, joka täytti hiljattain kymmenen vuotta. Aamuni aloitan mieluiten joogamatolta ja työpäivän päätteeksi suuntaan metsäretkelle, jonne pakkaan mukaan kynän, muistikirjan ja herkkuja Minttu-koiralle. 

Johanna