
Tökkiikö kirjoittaminen? Etkö saa oikein mitään aikaiseksi, vaikka haluaisit? Kaverit kyselevät, miten kirjoittaminen sujuu, ja muilla tekstiä tuntuu syntyvän huimaa vauhtia. Punaisella kalenteriin merkattu palautuspäiväkin lähestyy uhkaavasti. Stressi kasvaa.
Jos edellä kuvattu kuulostaa edes etäisesti tutulta, olet luultavasti kärsinyt kirjoittajan blokista, valkoisen paperin kammosta, tyhjän paperin syndroomasta – tälle viheliäiselle ilmiölle on monta nimeä.
Inspiraatiota ei kannata jäädä odottelemaan, sillä harvemmin sanat putoilevat kirjoittajan päälle kesäsateen lailla, vaan kirjoittamista tarvitsee jollakin tapaa herätellä ja jäsennellä.
Tietenkin eri asia on, jos yhtäkkiä satunnainen kipinä saa luovuutesi roihahtamaan liekkeihin ja tekstiä alkaa vain virrata. Voi syntyä runo, tarinanpätkä, muistelman kohtaus, mikä vain, mitä alitajuntasi on työstänyt pidemmän aikaa. Tällä metodilla ei kuitenkaan luultavasti edisty opiskelutehtävä, tilattu artikkeli tai tietyksi päiväksi luvattu raportti.
Keräsin tähän postaukseen viisi hyväksi havaitsemaani askelta saada teksti aikaiseksi, täyttää se valkoinen paperi.
Määrittele tekstisi tavoite
Kirjoitustehtävään on vaikea tarttua, jos et tiedä, mihin pyrit. Pysähdy siis miettimään, mitä oikeastaan olet tekemässä. Onko työn alla essee, kanditutkielman johdanto vai novelli? Ehkä olet jo pidempään haaveillut elokuvakäsikirjoituksen kirjoittamisesta – mitä se oikeastaan tarkoittaa, mitä se vaatii?
Kun olet kirkastanut tekstilajin ja tekstin tyypin itsellesi, mieti vielä muutamia jatkokysymyksiä. Minkälaisia muotoseikkoja sinun tulee kirjoittajana ottaa huomioon? Mikä on tekstin tavoitepituus ja mitä lähteitä sinun tulee käyttää? Tässä vaiheessa hankit tarvittavat taustamateriaalit ja perehdyt niihin. Selvitä, täytyykö sinun huomioida fontti, riviväli tai muita asetuksia.
Kenties sinulla on tehtävänanto täytettävänäsi? Tehtävänantoa kannattaa tavata tarkkaan, tätä en voi liikaa korostaa. Kokemuksesta voin kertoa, että ohjeistus kannattaa kammata huolella auki, sillä se on kaiken tekemisen perusta. Eräänkin kerran tartuin opinnoissa intoa puhkuen kirjoitustehtävään, uppouduin siihen moneksi päiväksi ja sain aikaan oivaltavan lopputuloksen – mutta olin kirjoittanut ohi tehtävänannon. Oma huolimattomuus harmitti enemmän kuin heikko arvosana.
Jos sivuutat tehtävänannon, taitavakin teksti voi opinnoissa tuottaa hylätyn.
Myös lukijalle on tärkeää uhrata ajatus ja toinenkin tässä vaiheessa. Kuka tekstisi lukee, kenelle se on tarkoitettu, mitkä ovat hänen taustatietonsa aiheesta? Puhutteletko lukijaasi tekstissä vai tavoitteletko neutraalia sävyä?
Voit kirjoittaa tavoitteet ja tekstin ominaisuudet itsellesi ylös omalla tyylilläsi. Ehkä käytät muistiinpanolappusia tai teet hahmotelman tekstinkäsittelyohjelmaan ranskalaisin viivoin. Tyyli on vapaa. Tärkeintä on, että asia on sinulle selvä.
Saatat huomata tässä vaiheessa, että tarvitset kirjoitusurakkaasi varten lisää oppia tai tukea. Eri kirjoittamisen lajeista järjestetään Suomessa paljon kursseja, joten voit tutkia kansalaisopistojen, kesäyliopistojen ja erilaisten verkkokurssien tarjontaa. Jos kirjoitustehtävä liittyy opintoihisi, selvitä onko oppilaitoksessasi kirjoittamista tukevia kursseja tai saisitko apua ohjaavalta opettajaltasi.
Jos taas huomaat, että haluaisitkin antaa kirjoitustyön kokonaan tai osin jonkun toisen tehtäväksi, voit kääntyä haamukirjoittajan puoleen. Blogitekstissäni Haamuna tekstin takana kerron yrityskirjaesimerkin kautta, mitä haamukirjoittaminen voi tarkoittaa.
Palastele ja aikatauluta
Jos työn laajuus ahdistaa, niin kannattaa muistaa, että ihan jokainen teksti, myös ne paksuimmat kirjat, syntyvät sana kerrallaan.
Harvassa ovat ne kirjalliset nerot, jotka voivat vain istahtaa aloilleen, alkaa kirjoittaa ja pian koko opus on valmis. Ei. Aivan lyhyen tekstin voi toki kirjoittaa kerralla alusta loppuun, ja silloinkin siihen kannattaa palata seuraavana päivänä uudelleen, mutta varsinkin pidemmän tekstin työstäminen vaatii aikaa ja työskentelyä vaiheittain.
Kirjoitusurakan jaottelu sopivankokoisiin suupaloihin ja näiden palasten aikatauluttaminen muodostavat ainakin omasta kokemuksestani toimivan parivaljakon.
Mieti, minkälaisiin luonteviin osasiin projektisi voisi jakaa. Jos esimerkiksi tutkielmassasi on jo luonnosteltu sisällysluettelo, sen alaotsikot toimivat mainiosti tekemisen askelmerkkeinä. Jos taas kirjoitat opiskeluesseetä, tehtävänannossa saattaa olla useita kysymyksiä, joista saat luontevasti käsiteltäviä jaksoja.
Riippuu elämäntilanteestasi ja tavoitteestasi, minkälainen aikataulutus on järkevää. Kalenterin ääreltä kannattaa joka tapauksessa lähteä liikkeelle. Jos esimerkiksi olet aamuihminen, voit aikatauluttaa tulevalle viikolle aamuihin vaikkapa tunnin kirjoitussessioita. Olet jo pilkkonut työtäsi osiin, joten nyt valitset palasista jokaiselle päivälle yhden. Kun kalenteri hälyttää ”kirjoita”, istahdat alas ja alat kirjoittaa päivän aiheesta.
Kirjoittaessasi huomaat ehkä, että tarvitset lisätietoa aiheesta tai jokin sivujuonne on käsittelemisen arvoinen. Sitten vain päivität aikatauluasi, se kun ei ole kiveen hakattu. Otat ehkä aikaa lähteiden lukemiseen ja jaottelet kirjoitussessioiden sisältöjä uusiksi. Usein näin käy, ja hyvätkin suunnitelmat elävät.
Keskity kirjoittamiseen
Nykyään puhelimet piippaavat ja värisevät kaikenlaisia ilmoituksia koko ajan. Ajatuksen juoksu keskeytyy tuon tuosta. Vaikka olisit kirjoittamassa tarinasi kiihkeintä kohtausta, voi kirjoitusvire laueta sillä sekunnilla, kun puhelin muistuttaa olemassaolostaan. Ai niin, tänään on Sylvin syntymäpäivä, täytyykin muistaa onnitella. Mikä olikaan se kehuttu uusi ravintola, sinne voisin viedä hänet syömään… Yhtäkkiä olet taas somen syövereissä ja tekstisi jää taka-alalle.
Laita siis puhelin ja muut älylaitteet joko äänettömälle tai lentotilaan, kun aloitat kirjoitushetken. Maailma ei kaadu siihen, jos olet tunnin tai kaksi tavoittamattomissa. Jos kirjoitat tietokoneella, varmista, etteivät ponnahdusikkunat häiritse työtäsi.
Vaihda maisemaa
Kirjailijat ovat maailman sivu reissanneet ympäri maailmaa, eivätkä suotta. Uusi ympäristö usein kirvoittaa uudenlaisia ajatuksia – ainakin matkalla voi kirjoittaa havainnoistaan ja kokemuksistaan. Ehkä oma elämä näyttäytyy vähän erilaisena, kun sitä katselee espanjalaiselta terassilta käsin?
Eikä aina tarvitse lähteä matkalle, vaan kirjoituspaikkaa voi vaihdella kodin lähettyvillä. Jonakin päivänä voit mennä kirjastoon työskentelemään, kesällä voit kokeilla kirjoittamista puistossa. Tai kenties sovitte kaverisi kanssa kirjoitustreffit: ensin kirjoitatte molemmat omia töitänne tunnin ja sitten syötte lounasta.
Uusi miljöö voi antaa kirjoittamiseesi virikkeitä ja inspiraatiota, mutta myös häiritsevällä tavalla. Teksti ei kirjoita itse itseään myöskään reissun päällä, vaan silloinkin kirjoittamiselle on otettava aikaa, siihen on keskityttävä.
Jos vaadit kirjoitushetkiltäsi täyttä hiljaisuutta tai virikkeetöntä ympäristöä, kannattaa kirjoituspaikat tietenkin valita sen mukaan.
Kirjoita, kirjoita, kirjoita
Edeltävillä neljällä vinkillä olet saanut tekstisi vauhtiin. Tiedät, mitä olet tekemässä, olet pilkkonut työsi osiin ja aikatauluttanut osaset. Olet ehkä hakenut inspiraatiota uusista maisemista.
Nyt sinun tarvitsee vain kirjoittaa, kirjoittaa, kirjoittaa.
Tämä oli yliopistossa graduohjaajani neuvo meille seminaarilaisille, kun tekstiä ei tahtonut syntyä. Minäkin arkailin kirjoittaa graduani, kun tuntui, että heti pitäisi saada aikaan jotakin hienoa ja pätevää. On kuitenkin paljon helpompi muokata ja kirjoittaa uusiksi, kun on jotakin, mitä työstää.
Pidä mielessäsi, että raakilemainen teksti on parempi kuin ei tekstiä ollenkaan.
Kirjoittamisen kynnystä madaltaa kummasti ajatus, että ensimmäisen version ei tarvitse olla lopullinen (eikä sen kannatakaan olla). Voit vaikka kokeilla lisätä tiedoston nimeen sanan ”luonnos” tai ”hahmotelma”. Kenenkään ei tarvitse nähdä tekstiäsi vielä.
Kun olet toistanut tätä viimeistä askelta tarpeeksi kauan, eli kirjoittanut, kirjoittanut ja vielä kerran kirjoittanut, olet selättänyt tyhjän paperin kammon. Onneksi olkoon! Paperisi on kaikkea muuta kuin valkoinen, eikä ikävistä syndroomista tai blokeista ole enää tietoakaan.
Kun kirjoitustyösi tekstimassa on valmis, urakkasi kääntyy loppusuoralle. Tulee editoinnin aika. Siihen voit lukea vinkkejä blogikirjoituksestani Kolme vinkkiä tutkielman viimeistelyyn. Tekstin niksejä voit mainiosti soveltaa kaikenlaisten tekstien työstämiseen.
Lopuksi toivotan kirjoittamisen iloa ja suotuisia tuulia projektillesi!