Kolme vinkkiä tutkielman viimeistelyyn

Kun olet saanut tutkielmasi kirjoitettua, voit onnitella itseäsi. Mahtavaa – hurja ponnistus on takana, kuukausien työ on vihdoin valmis! 

Ennen kuin lähetät opinnäytteesi arvosteltavaksi, varaa vielä hetki työsi viimeistelyyn. 

Kirjoitat tutkielmaasi sitten yliopistossa, ammattikorkeakoulussa tai muussa oppilaitoksessa, kieliasu on mitä todennäköisimmin yksi arvostelukriteeri. Hyvien arvosanojen kuvauksissa yleensä mainitaan, että työn kieliasun tulee olla viimeistelty ja huoliteltu. 

Opiskeluaikoina oikoluin kavereideni tutkielmia, ja eräs keikka on jäänyt erityisesti mieleen: kaverini AMK-lopputyön arvosana nousi paremmaksi kielenhuollon jälkeen.

Kokosin alle kolme vinkkiä, joiden avulla sujuvoitat ja selkeytät tutkielmaasi.

1. Lue tutkielmaasi ääneen

Kun luet tekstiäsi ääneen, saat paremmin kiinni sen rytmistä ja sujuvuudesta. Jos jokin kohta töksähtää tai kuulostaa kummalliselta, sille kannattaa luultavasti tehdä jotakin. Raskaat ja pitkät virkkeet on hyvä jakaa erillisiksi. Epäselvissä kohdissa voit pysähtyä miettimään, mitä oikeastaan haluat tällä virkkeellä sanoa. 

Jos haluat kuulla, miltä tekstisi kuulostaa toisen lukemana eikä kaveriapua ole saatavilla, voit laittaa tekstinkäsittelyohjelmasi lukemaan. Wordissä löydät toiminnon tarkista-välilehdeltä. 

2. Käy tarkistuslista läpi ja keskity yhteen aiheeseen kerrallaan

Lue teksti läpi useita kertoja ja keskity jokaisella lukukerralla vain yhteen asiaan. Kaikkea on vaikea havainnoida samaan aikaan, joten huomiotaan kannattaa suosiolla suunnata.

Etene suurista linjoista yksityiskohtiin. Ei nimittäin paljon auta, jos pilkut ovat paikoillaan, mutta teksti etenee epäjohdonmukaisesti. Eri lukukerroilla voit skannata tekstiäsi esimerkiksi näistä näkökulmista:

  • Lähdeviitteet. Ristiintarkista viitteet: jokaisen lähdeluettelon teoksen täytyy löytyä tekstistä ja jokaisen tekstissä mainitun lähteen tulee olla lähdeluettelossa.
  • Otsikot. Vastaako sisällysluettelo työsi otsikoita? Ovatko otsikot oppiaineesi ohjeen mukaisia?
  • Kappalejako. Onko tekstiin jäänyt yhden virkkeen kappaleita, onko jokin kappale mahdottoman pitkä?
  • Aikamuoto. Käytätkö aikamuotoja johdonmukaisesti?
  • Persoona. Tässäkin tarkista johdonmukaisuus: milloin käytät esimerkiksi minä-muotoa, milloin passiivia?
  • Lauserakenteet. Asiasta ei tule hienompaa tai tärkeämpää, jos sen sanoo monimutkaisesti. Usein johdosta, toimesta ja osalta vaikeuttavat ymmärtämistä, ja niitä kannattaa välttää.
  • Viittaussuhteet. Ovatko viittaussuhteet selkeitä, onko lukijan helppo ymmärtää ne? Onko selvää, mihin esimerkiksi tämä, se ja mikä tekstissäsi viittaavat?
  • Yhdyssanat. Jos olet epävarma, tarkista Kielitoimiston sanakirjasta.
  • Lyhenteet ja niiden taivutus. Usein lyhenteet kannattaa tutkielmatekstissä kirjoittaa auki. Jos käytät vakiintuneita lyhenteitä, tarkista taivutus: esimerkiksi YK:n, mutta UNICEFin.
  • Pilkut ja muut välimerkit. Jos pilkkusäännöt ovat päässeet unohtumaan, voit kerrata Kielitoimiston ohjepankissa.

Lue myös tämä postaus: Kielenhuolto on tekstinhuoltoa.

3. Pyydä minulta apua kielentarkistukseen 

Jos oma tekstisi alkaa jo kyllästyttää, eikä kielenhuolto innosta, uskalla pyytää apua. Tarkistan suomenkielisiä tutkielmia kandista graduihin ja väitöskirjoihin ammattitaidolla. Tarvittaessa kielentarkistus onnistuu myös nopealla aikataululla.

Tutkielmasi on edelleen sinun työsi, en kirjoita sitä uudelleen tai korjaa asiavirheitä. Teen korjauksia kielen ja tekstin tasoilla: huomioin esimerkiksi edellisessä vinkkikohdassa listaamani asiat. 

Käytän Wordin Jäljitä muutokset -toimintoa, joka jättää näkyviin kaikki tekemäni muutokset. Voit käydä ne läpi yksitellen ja päättää jokaisen kohdalla, hyväksytkö vai hylkäätkö muutoksen. 

Ota yhteyttä yhteystietosivun lomakkeella ja kerro työstäsi hieman. Vastaan viestiisi viimeistään seuraavana arkipäivänä, ja pääsemme sopimaan aikataulusta. Toistaiseksi voimassa oleva opiskelijatarjous on 0,04 € / sana (hinta sis. alv. 24%). Verollinen kielenhuollon hinta muille teksteille on 0,062 € / sana.

Panosta kielenhuoltoon ja varmista, ettei opinnäytteesi parempi arvosana jää ainakaan kieliopista kiinni!