Kielenhuolto on tekstinhuoltoa – näin vakuutat tekstisi lukijan

Punakynää, virheiden etsintää ja osoittelua. Häpeää. Kielenhuolto ja varsinkin oikeakielisyys herättävät monissa ikäviä mielleyhtymiä, usein myös kitkeriä muistoja kouluvuosilta.

Kielenhuollon ei kuitenkaan tarvitse olla verenpainetta nostattavaa puuhaa – varsinkaan jos jätät sen ammattilaisen huoleksi! Oikeakielisyyttäkään sinun ei Tekstipaja Valon blogin lukijana ja asiakkaana tarvitse enää kavahtaa, sillä se on käsite, jota käytin nyt ensimmäisen ja viimeisen kerran. Se puistattaa minuakin, joten pärjäämme vallan hyvin ilman sitä.

Tämä blogiteksti on katsaus kielenhuollon eri puoliin: mitä se tarkoittaa, mihin sitä tarvitaan ja mitä Tekstipajan asiakas siitä hyötyy.

Mitä kielenhuolto on?

Kotimaisten kielten keskuksen eli Kotuksen verkkosivuilla määritellään, että kielenhuolto on kielen ohjailua eli erilaisia tapoja vaikuttaa kielenkäyttöön. Kotuksen mukaan kielenhuolto voi tarkoittaa kolmea eri asiaa:

  1. oikeinkirjoituksen, taivutuksen, rakenteiden, sanaston ja nimistön huoltoa
  2. kokonaisten tekstien huoltoa
  3. kielen aseman huoltoa eli kielipolitiikkaa.

Ensimmäinen taso eli oikeinkirjoituksen, taivutuksen ynnä muiden huolto on pitkälti Kotuksen heiniä. Suomen ja ruotsin kielen huollon lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan kuuluva virasto antaa neuvontaa sekä tekee sanakirjatyötä ja tutkimusta.

Kotuksen kielenhuolto-osasto julkaisee suosituksiaan ja ohjeitaan suomen kielen käytöstä verkkopalvelussa. Kielitoimiston ohjepankki on jokaisen kielenkäyttäjän ykköslähde, kun tarvitsee tarkistaa jokin oikeinkirjoitukseen tai kielioppiin liittyvä asia. Täsmäkysymyksiin voi pyytää henkilökohtaista apua kielineuvonnasta lomakkeella tai puhelimitse.

Jos yksittäisen sanan merkitys askarruttaa, kannattaa etsiä se Kielitoimiston sanakirjasta. Sanakirjasta saat tukea myös sanojen taivuttamiseen ja vinkkejä synonyymien valintaan.

Kielenhuollon toinen taso eli tekstien huolto on se, mistä Tekstipajan tekstinhuoltopalveluissa on kyse. Tekstinhuolto ei perkaa pelkästään oikeinkirjoitusta, vaan kieliasun lisäksi otan huomioon tekstin näkökulman, tyylin, rakenteen ja sävyn.

Tekstinhuollosta voidaan käyttää monia nimiä: tekstitarkistus, oikoluku, editointi, toimittaminen. Rakkaalla lapsella on siis lukuisia nimiä, ja myös vähintään yhtä monta merkitystä. Joten kun etsit sopivaa tekijää oman tekstisi työstöön, kannattaa varmistaa, mitä se kyseisellä kielenhuoltajalla tarkoittaa.

Kolmas kielenhuollon taso on kielen aseman huolto eli kielipolitiikka. Kotuksen alaisuudessa toimivalla Suomen kielen lautakunnalla on viimeinen sana uusissa kielenhuolto-ohjeissa ja suosituksissa, minkä lisäksi se ottaa kantaa kielipoliittisiin kysymyksiin. Tällä hetkellä yksi mediassakin näkyvä ajankohtainen kielipoliittinen aihe on suomen kielen asema opintojen ja tieteen kielenä. Tarkemmin kielipolitiikan osa-aluisiin voit tutustua Kotuksen sivuilla.

Aiheeseen hurahtaneet voivat uppoutua aiheeseen kielenhuollon tiedotuslehti Kielikellon sivuilla.

Mihin kielenhuoltoa tarvitaan?

Kielenhuollon tavoitteeksi Kotuksen Kielitoimisto hahmottelee sen, että yleiskieli on myös tulevaisuudessa yhteinen kielimuoto, jolla on vaivatonta viestiä esimerkiksi työelämässä ja suurelle yleisölle kirjoitettaessa.

Pilkkuja ja kielioppia ei siis viilata vain viilaamisen vuoksi – vaikka se voi tällaisten kieli-ihmisten mielestä olla jopa hauskaa – vaan siksi, että viestiminen olisi mutkatonta.

Yksi tapa havainnollistaa kielenhuollon tarvetta on tarkastella tekstin tavoitetta. Esimerkiksi työhakemuksella se on omasta osaamisesta ja motivaatiosta viestiminen ja työn saaminen, opinnäytteellä oman oppineisuuden näyttäminen. Sujuva ja selkeä teksti tukee kirjoittajan pyrkimystä, kun taas vaikkapa ongelmat tekstin rakenteessa heikentävät tavoitteen saavuttamista.

Konkreettisimmillaan hyvä teksti voi muuttaa elämän suuntaa. Jos työhakemus on hiottu ja toimiva, se vauhdittaa tietä työhaastatteluun ja uuteen työhön. Kun tutkielman kieli on huoliteltua ja selkeää, se ei ainakaan ole esteenä paremmille arvosanoille ja etenemiselle opinnoissa.

Monesti erilaisten hakemusten ja anomusten ohjeissa törmää neuvoon, jossa kehotetaan kirjoittamaan hyvällä kielellä ja muistutetaan, miten huoliteltu kieli antaa hyvän vaikutelman. Tämä koskee niin työhakemuksia, opinnäytteitä kuin lukuisia muitakin tekstityyppejä. Viimeistelty teksti kertoo, että siihen on panostettu, asia on tekijälleen tärkeä. Huoliteltu kieliasu viestii myös vastaanottajan kunnioittamisesta: lukeminen on tehty hänelle helpoksi, hänen ei tarvitse arvailla merkityksiä.

Mitä Tekstipajan kielenhuolto-palveluun sitten kuuluu?

Kielenhuolto on Tekstipaja Valossa ennen kaikkea tekstinhuoltoa eli tekstin muokkaamista luettavammaksi, ymmärrettävämmäksi.

Tekstinhuollossa suhtaudun jokaiseen tekstiin itsenäisenä teoksena. Teen korjauksia ja muutosehdotuksia, kun ne ovat mielestäni perusteltuja ja tarpeen. Ehjää ei tarvitse korjata, eikä kaikkia tekstejä kirjoittaa samalla muotilla. Omaperäiset ilmaukset piristävät tekstiä ja ilahduttavat lukijaa, sen sijaan kömpelöt kielikuvat ja lauserakenteet eivät. Nojaan työssäni Kotuksen suosituksiin ja käytän Kielitoimiston sanakirjaa.

Kun saan tekstin huollettavakseni, tarkastelen sitä eri tasoilla. Aloitan kokonaisuudesta ja kohdistan katsettani taso tasolta kohti yksityiskohtia, aina sinne pilkkuihin asti.

Aluksi täytyy olla selvillä tekstin tavoite, näkökulma, vastaanottaja ja tyyli. Seuraavaksi tarkennan rakenteeseen, otsikoihin, väliotsikoihin, kappaleisiin. Vasta sitten sukellan lausetasolle, jolloin saatan pilkkoa pitkiä virkkeitä pienemmiksi tai kirkastaa lauseiden välisiä viittauksia.

Sanatasolla ehdotan ehkä kirjottajalle paremmin tekstin tyyliin sopivaa synonyymia tai muokkaan englanninkielisen sanan suomenkieliseksi. Yksityiskohtaisin taso ulottuu merkkeihin: yksittäisiin kirjaimiin ja välimerkkeihin.

Tekstinhuolto voi auttaa nostamaan huonon tekstin tyydyttäväksi, tyydyttävän hyväksi, hyvän erinomaiseksi. En kuitenkaan kirjoita tekstiäsi uusiksi tai taio siitä toisenlaista, se on edelleen sinun tekstisi. Jos vie rämisevän Ladan huoltoon, ei mekaanikko loihdi siitä Mersua, mutta varmaankin toimivan menopelin.

Jos haluat kysellä lisätietoja tai jos mieleesi nousi kysymyksiä kielenhuoltoon liittyen, ota yhteyttä vaikkapa yhteydenottolomakkeella. Varmistetaan yhdessä, että viestisi kirjoittajana välittyy lukijalle eikä jää koukeroisen kielenkäytön jalkoihin!

Lähteet ja linkit

Kotimaisten kielten keskus: kotus.fi

Kotus: Mitä kielenhuolto on?

Kielitoimiston ohjepankki: http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/

Kielitoimiston sanakirja: https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/#/

Kielikellon artikkelit:

Kielitoimisto yleiskielen huoltajana

Kielenhuolto kirkastaa viestintää