Haamuna tekstin takana – erään yrityskirjan synty

Oppaan kirjoittaja. Epätavallinen työpaikkailmoitus kiinnitti huomioni muutama vuosi sitten ja päädyin mukaan yrityskirjaprojektiin. Tehtäväni oli kirjoittaa, mutta en tiennyt aiheesta eli johtamisesta oikeastaan mitään. Mahdotonta, ajattelin aluksi.

Toimeksiantaja oli suunnitellut kirjalle alustavan sisällysluettelon, ja yhdessä aloimme rakentaa muotoja luurangon ympärille. Aluksi tapasimme päivittäin. Päätimme päivän aiheen ja toimeksiantaja puhui ja puhui, minä kirjoitin ja kirjoitin. Hän kuvaili ja selosti, minä kyselin.

Toimeksiantajalla oli johtamisesta vuosikymmenien kokemus, mutta hänen johtamismallinsa käsitteistö ei ollut aivan vakiintunutta. Käytimme paljon aikaa käsitteiden määrittelyyn, ja oikeastaan vasta kirjoitusprosessin aikana ajatusmalli tarkentui lopulliseen muotoonsa.

Tietämättömyyteni oli lopulta etu: kaikki käsitteet tuli perattua huolella, mikä varmasti selkeytti lopputulosta. Jos minä en ymmärtänyt, tuskin kirjan lukijakaan ymmärtäisi.

Jäsentelin muistiinpanoistani raakatekstiä, josta hahmottui kirjan lukuja. Kun luvuista oli luonnokset valmiina, siirryimme kirjoittamaan toimeksiantajan kanssa yhdessä. Pallottelimme lukuja kirjoittajalta toiselle, kirjoitimme uusiksi toistemme lauseita. Molemmilla oli tyypillisesti yksi luku muokattavana ja toinen kommentoitavana. Tässä vaiheessa kaksi palaveria viikossa osoittautui toimivaksi tapaamistahdiksi.

Vaikka kirjoitimme tiiviisti yhdessä, koko ajan oli selvää, että työstimme toimeksiantajan kirjaa, roolini oli olla kirjoitusapu. Tehtäväni oli välittää hänen viestinsä eli johtamisen ajatusmalli lukijoille. Kirjan toimittajana saisin nimeni kirjan liepeeseen, toimeksiantaja merkittäisiin kirjailijaksi.

Noin puolen vuoden jälkeen osuuteni päättyi ja alkoi kirjailijan ja kustannustoimittajan yhteistyö. Irtaannuin projektista, josta sain myöhemmin muistoksi pinon sähkönsinisiä opuksia. Aina kun näen kirjan omassa tai kirjaston hyllyssä, muistan ainutlaatuisen kirjoituskokemuksen. Kirja elää nyt omaa elämäänsä, lähtee ehkä jopa maailmalle käännöksen myötä.

Kirja kirkastaa sanomaa

Näin muistelin Vastuutusjärjestelmä: paremman johtamisen käsikirja -kirjan kirjoitusprojektia haamukirjoittajan näkökulmasta Jyväskylän avoimen yliopiston blogissa Kirjoittajan matkassa.

Sittemmin olen viimeistellyt kirjoittajaopintoni ja iloinnut erityisesti siitä, että projektin hedelmänä syntynyt kirja on saanut kiitosta selkeästä rakenteestaan ja miellyttävästä kieliasustaan. Kirja on ollut Imperare Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Koljosen apuna johtamisfilosofiansa tunnetuksi tekemisessä.

Haluaisitko yrityksesi tarinan yksiin kansiin?

Jos sinulla on yritys tai yhteisö, jonka filosofia tai historia ansaitsisi tulla kirjoitetuksi auki, tulen ilomielin kirjoitusavuksi projektiisi.

Haamukirjoittamisella on monia muotoja. Yllä kuvattu on vain yksi esimerkki siitä, miten kirjoitusprojekti voi edetä ja minkälainen lopputuloksesta voi tulla. Voimme aloittaa keskustelemalla kasvotusten tai etänä – mikä vain tuntuu sinusta luontevalta. Voit luonnollisesti itse päättää, kuinka paljon haluat olla kirjoitustyössä mukana.

Ota yhteyttä, niin pääsemme suunnittelemaan juuri sinun tarpeisiisi sopivaa kirjoitusprojektia!